Navigatie Link overslaanHome » Historie » Verslag reisje 2004

De NVVS (Ned. Vereniging Voor Slechthorenden) afdeling West Friesland organiseert donderdag 24 juni een uitje voor 80/100 personen.

Opstapplaats

bus 1 Hoorn 08.00 en

bus 2 Bovenkarspel 08.30

Vertrek Bovenkarspel 08.45

Aankomst Oude Ambachtmuseum – Terschuur 

10.30 Koffie met gebak

            12.30 een eenvoudige lunch

            15.00 een afscheidsborreltje

Vertrek Oude Ambachtmuseum 15.30

Aankomst Beeldentuin Garderen 15.45 –

Vandaar lopend naar hotel restaurant Overbosch Garderen 200 meter

17.30 – uitgebreid diner:

            – heldere ossenstaartsoep of licht gebonden tomatensoep

            - twee varkenshaasmedaillons met gebakken champignons en roomsaus

                        met gevarieerd groenten, salade en aardappelgarnituur

            - tijdens de maaltijd worden er twee consumpties per persoon geserveerd

            - coupe roomijs met slagroom en warme chocolade saus

                        en vers fruit apart

            -afsluiting koffie en chocolaatjes

Vertrek Overbosch Garderen 19.30

Aankomst bus 2 Bovenkarspel ca. 21.00 uur – bus 1 Hoorn ca 21.15 uur

Hartelijk welkom bezoeker van ver en van dichtbij  

In Terschuur, een dorpje behorend tot de Gemeente Barneveld, vindt U het Oude Ambachten en Speelgoed Museum. 
Het museum ligt vlakbij de A1 en is dus gemakkelijk bereikbaar. 
Eigenlijk zijn het twee musea in één, met een totale expositieruimte van wel 4000 m2.

Direct bij binnenkomst krijgt u tekst en uitleg over wat in het museum mogelijk is. Als volwassene mag u zelfs overal aanzitten ( dat is erg uniek !) en vanzelfsprekend helpt u de kinderen met het van dichtbij bekijken van de geëxposeerde zaken. Kinderen kunnen een speurtocht door het verleden maken, samen met hun ouders of grootouders. En het is altijd weer spannend hoeveel vragen er goed beantwoord zijn.......

Oude Ambachten

Het museum biedt een werkelijk unieke en veelzijdige verzameling oude ambachten. Er zijn wel zo'n 100 kleine winkeltjes, kamertjes en werkplaatsen, met allerhande oude gereedschappen en attributen uit de vorige eeuw en soms nog ouder. Je vind er een oude smidse, een scharensliep, een drogisterij, een mandenvlechter, een leerlooier, een slagerij, een drukkerij en talloze andere neringdoenden, die hun ambacht in de vorige eeuw uitoefenden; teveel om op te noemen. En dat allemaal, zoals het vroeger was ! 100 kleine musea, die heel instructief zijn voor de jongeren en bij de ouderen een gevoel van herkenning oproepen. ........weet-je-nog-wel !
In het Oude Ambachten Museum vinden ook regelmatig demonstraties plaats, zoals b.v. mandenvlechten en klompenmaken.

Speelgoed

De redelijk verwende jeugd van tegenwoordig - dat mogen we toch wel zeggen - zal zijn ogen uitkijken naar het speelgoed waar hun ouders en grootouders hun jonge jaren mee hebben doorgebracht. En de ouderen zullen met herkenning, en misschien wel met een beetje weemoed, terugkijken naar hun jeugd. Prachtige antieke poppen, vernuftige constructies van Meccano, Dinky Toys, oude kinderserviesjes, poppenhuizen, stoommachines, rijdende treinen, mechanisch blikken speelgoed, poppenhuizen, modelbouw, spellen en nog veel meer. En regelmatig worden er speciale exposities gehouden over een bijzonder thema of periode uit de speelgoedhistorie. Ook houdt van tijd tot tijd de poppendokter spreekuur in het museum en is er regelmatig gelegenheid om oud speelgoed te laten taxeren. En voor de kleintjes tot zo'n 10 jaar is er een leuke speelhoek met verschillende attracties.

Wie heeft er vroeger geen speelgoedbeer gehad ? Zo'n bruin, wollig diertje dat dicht tegen je aan in bed lag. En dat je vriendje bleef, zelf toen hij al helemaal was versleten. Het museum heeft een van de grootste collecties beren in in ons land verworven. Beren in allerlei gedaanten: Van postbode tot kerstman en van matroos tot cowboy. Heeft u wel eens gehoord van de "Walt Disney World Teddy Bear & Doll Convention" ? En van Margaretha Steiff, die de mooiste beren op de markt bracht: de Steiff-beren mit Knopf im Ohr. Ja, er is veel te vertellen over teddy-beren, meer dan u denkt.

 

Buitenmuseum

Op het buitenterrein van het museum is plaats ingeruimd voor een verzameling oude landbouwmachines, antieke boerenkarren, een antieke brandspuit, oude bakkerijmachines, draadnagelmachines en zelfs een eierdozen-nietmachine! . Voor hen, die niet zo goed bekend zijn met de agrarische wereld, biedt het museum ruimschoots gelegenheid kennis te maken met de landbouwmechanisatie uit vroeger tijden.

De Beeldentuin Garderen

Aan de rand van het dorp Garderen is in 1992 De Beeldentuin ontstaan in een bosrijke omgeving. Vanaf die tijd is De Beeldentuin gegroeid tot een van de grootste beeldentuinen van Nederland met zo’ n 4000 modellen. Het assortiment bestaat onder andere uit dierfiguren, bloempotten, fonteinen, kinderfiguren, zonnewijzers, tuinsets, vogelbaden en andere leuke decoraties. Ze zijn gemaakt van beton, brons, ijzer en kunststof. Een groot deel van de beelden wordt in eigen gieterij geproduceerd. Hier kunt u als bezoeker een kijkje in de keuken nemen en kennismaken met een ambachtelijk beroep.
Bij het verlaten van de tuin is er voor iedereen een kleine attentie.