Navigatie Link overslaanHome » Historie » Verslag Reisje 2017

Reisje 2017 Verslag door Hankie Hesse

Donderdag 15 juni 2017 was het weer zover. Wij gingen weer met een bus vol mensen op stap. Het weer was boven verwachting, wederom hebben wij geboft, we zullen het vast verdiend hebben.

Klokslag half 9 vertrokken wij met chauffeur Fred naar Hoorn en rond 9 uur zat iedereen in de bus. Tijdens de High Tea in maart hoorden wij al fluisteren over Volendam en inderdaad dat was onze eerste “aanlegplaats”.Rond koffietijd kwamen wij aan bij het Kras Stadion FC Volendam waar wij konden genieten van de koffie én gebak, daarna kon iedereen genieten van de skybox van Jan Smit en vrienden en het uitzicht op het stadion. Natuurlijk wilde iedereen wel even zitten op de plaats van Jan.

Een verdieping lager kon je een kijkje nemen in de fanshop en de wereld van de oud-voetballers, de wereld van de muziek historie, van de beroemde paling-sound en het operakoor. Er waren unieke filmfragmenten, het was een leuk weerzin met onze ‘oude’ en nieuwe zangtalenten. Door middel van een goudenplatenwand kon men via een druk op de knop een cd afspelen. Iedereen liep zeer geïnteresseerd rond en was aan het kijken en luisteren.

Rond 11 uur vertrokken wij uit Volendam, trouwens dit was een heel ander Volendam dan dat wat de toerist te zien krijgt op de Dijk. Wel hebben wij onze ogen uitgekeken naar de nieuwe villa’s die daar stonden te pronken in de zon aan het water met de benodigde boten er voor. Bloemendaal komt nu op de 2de plaats.

Onze 2de aanlegplaats was de Simonehoeve in Katwoude, dat ligt om de hoek van Volendam. Op een paar picknick tafels stonden allerlei plastic tassen,wij dachten aan goodiebags, maar daarin zat voor iedereen een volendams kostuum. Nu volgde een giga verkleedpartij, heren links, dames rechts. Met deze hitte was het niet gek dat er menig zweetdruppel in de nek en op het voorhoofd verscheen. Maar wat doe je? Je wilt Rico niet teleurstellen, dus hijs je je in het warme hes, de dikke rok of broek, zet je de “bont”-muts op als je een kerel bent en als dame kwam er het witte kanten mutsje. Hilariteit alom, want eigenlijk ziet het er niet uit. De fotograaf leidde de meute naar en bankje voor een molen en een mooi schuurtje. Kleintjes voorin, voeten in de klompjes en de rest van de mensen achter geplaatst. Hier en daar een plastic kaas, houten tulp, lege jeneverkruik in de hand gedrukt, zelfs een gitaar en hoorn kwamen erbij. Er werd hevig geblazen op de hoorn en als je al niet doof was dan werd je dat acuut, ( nieuwe leden kunnen we nog best gebruiken). Nu dus allemaal even “cheese” zeggen, (dan vormt zich een lach in het gelaat). Hoe toepassend cheese bij een kaasproeverij, en geproefd hebben we. Maar eerst moest even worden uitgelegd hoe kaas gemaakt wordt en dat deed de dame, luid en duidelijk. Dan volgt de klompenmakerij. Peter,  de klompenmaker liet ons zien (en mij meemaken) hoe met de hand klompen werden gemaakt. Ook hoe klompen machinaal worden gemaakt en waarom men eigenlijk op klompen liep. Nu volgt dan de kaasproeverij. Achter elkaar lopend langs alle schaaltjes met stukjes kaas en een mini-bekertje vruchtenwijn, was er vroeger- jong, belegen en oude kaas, tegenwoordig kwakken ze er van alles bij, mosterdzaadjes, chilipitjes, komijnzaad, groene kruiden, kruiden uit andere landen, pesto enz. Het mooiste is dat de bediening zelf niet meer weet wat wát is, koop ik een chilikaas, dacht ik, maar bij thuiskomst blijkt het een rookkaas te zijn, foutje bedankt, maar dit kaasje smaakte ook best goed.

Dan volgt een heerlijke lunch, jammer dat de lift niet up to day was, maar uiteindelijk zat iedereen toch te smikkelen van het heerlijke brood met beleg én heerlijke kaas plus de kroket.  Het drinken was niet aan te slepen, de dames in kostuum liepen zich de sokken uit de klompen.

Rond half 2 startte Fred weer de motor en reden wij richting Amsterdam. Het was even wachten op de Adeline, de grootste salonboot, die ons door de grachten van Amsterdam zou varen. Het inschepen vergde wel wat spierballen maar uiteindelijk zat iedereen relaxed aan boord en hebben wij een prachtige tocht gemaakt door de grachten van voornamelijk het centrum en het oosten van Mokum. Wat is het toch een heerlijke stad, mensen die in het Hortusplantsoen lagen te zonnen, maar ook gewoon aan de walkant lagen te balanceren. De goed onderhouden oude panden langs de Herengracht, Prinsengracht en  Amstel. Uw verslaggeefster bracht hier haar jeugd door, dat was genieten om dit alles via het water terug te zien. Aan boord werd ook genoten van de drankjes al waren sommige lauw omdat er een stroomstoring was, maar dat kon de pret niet drukken. Na ruim 2 uur varen en ook nog even de achterkant van Artis meegepikt gingen wij weer van boord aan het IJ bij het muziekgebouw. Even een stukje lopen naar de bus, instappen en dan op naar van der Valk in Katwoude. Het is altijd goed toeven bij van der Valk, mooie tafelkleden en servetten, mooi glaswerk, mooi servieswerk, en last but not least altijd een lekker wijntje en een goed 3-gangen diner met espresso toe. Op de terugweg ging men met de pet rond voor de chauffeur, ik denk dat hij tevreden mag zijn. Wie nog meer tevreden mag zijn, zijn wij, want waar zouden wij zijn zonder Rico Bouma? Bedankt kerel, het was een geweldige leuke dag.

Iedereen een fijne zomer toegwenst,

Hankie Hesse