Navigatie Link overslaanHome » Historie » Verslag reisje 2016

Reisje 2016 Verslag door Aad Heddes

Na het in stappen en een maal op de snelweg neemt Klaas de microfoon Hij heet ons welkom, of wij even in onze gelederen willen kijken naar jonge aanwas, want meer dan de helft van het bestuur ligt in de lappenmand, of gaat verhuizen.
Heeft u nog jonge familie of bekenden laat het ons weten.

We hebben genoten van een mooie zonnige dag.

Na een rustig ritje over de afsluitdijk komen we in Joure aan, waar we genieten van een bakkie met Friese oranjekoek. Bij ons wordt deze ook verkocht er staat dan WEST voor.

In 2 ploegen kregen wij een rondleiding, men mocht ook zelf rond lopen wat vele van ons ook deden.

En om 12 uur weer vertrekken. Er werd de indruk gewekt in het boekje dat het een D E museum zou zijn. Douwe Egberts was er ook, maar er was veel meer te zien, het museum heet dan ook het Joure Museum. Er is ook een afdeling (horloges) klokken, ’n kopergieterij, zilversmit en een drukkerij uit de jaren ‘30/’60. Je kon zien hoe men vroeger loodregels maakte voor het drukken. Ook kon je zelf een boekenlegger maken op een DEGEL drukpers.

Er waren veel vrijwilligers bij diverse apparaten of lokalen om uitleg te geven.

Mijn schoonfamilie zijn drukkers en misschien wel in de breedste zin, ik krijg dan ook het vaste commentaar wij zijn loonzetters, ja ja ja.

Heeft u goed naar het toetsenbord gekeken, van de intertype loodzetter, als je daar op kan typen ben je beter dan een secretaresse met 400 aanslagen.

Het geboorte huisje van Douwe kon men ook bezichtigen, er stond ook een machine die thee in zakjes doet en dicht vouwt een touwtje er aan en een labeltje deze kon op volle snelheid 400 zakjes per uur maken.

Dan nu een klein stukje geschiedenis:

1753 Egbert Douwes opent zijn winkeltje in Joure in koloniale waren

1780 zijn zoon Douwe Egberts komt in de zaak

1788 Douwe Egberts begint zelf een zaak in koloniale waren aan de Midstraat in Joure

1806 Douwe Egberts sterft, zijn vrouw Lysbeth Mintjes zet de zaak voort

1811 Lysbeth Mintjes neemt, onder Napoleon, de naam De Jong aan

1889 Cornelis Johannes de Jong wordt eigenaar van Weduwe Douwe Egberts, handel in koffie, thee en tabak

1912 Cornelis de Jong vestigt zich aan de Zijlroede in Joure, thee blijft tot 1933 in dit pand

1919 Van regionaal naar nationaal, de eerste vestiging aan de Catharijnekade in Utrecht

1929 Douwe Egberts verhuist naar de Keulsekade in Utrecht

1948 Douwe Egberts breidt uit over de grens, eerst België en later andere landen

                                    Bron: website Joure Museum

Genietend van de zon en een beetje wind, in schepen op de;

Een lopend buffet, het buffet staat stil en wij moeten lopen (van waar de naam?) gelukkig had men snel door dat er mensen slecht ter been waren en kwam het buffet toch naar ons lopen (dank aan de bediening).

Soep  en broodjes en kroketten werden geserveerd en een drankje geschonken, genietend van de weidse omgeving van het Friese land. Ook een stukje goudkust elk huis met een eigen aanlegsteiger en flinke boot (schip).  Wij werden vele malen gefotografeerd door het grote rad aan de achterzijde, die overigens niet voor de voortstuwing zorgde.
Tegen 16.00 uur weer terug bij de steiger en in de bus, terug naar Noord-Holland. Op de afsluitdijk een tussenstop bij het monument waar de dijk is gesloten. Ik heb nog gezocht naar die kluit klei maar niet gevonden. Zal wel ergens onder liggen.

Daarna lekker gegeten bij de toekan in Wieringerwerf, een drankje en een praatje. De keuze tussen kip of zalm beide om te smullen, afsluitend een ijsje.
Rond 19:30 weer terug naar de opstapplaatsen.