Navigatie Link overslaanHome » Historie » Voorjaarsbijeenkomst 2017

Voorjaarsbijeenkomst 2017 High Tea

In plaats van de gebruikelijke  voorjaarsbijeenkomst, waarbij iemand wordt uitgenodigd om ons over een bepaald onderwerp te informeren, heeft  het bestuur eens iets anders georganiseerd. Het werd een High Tea in het ons bekende partycentrum  STAM te Wognum. Het bestuur verwachte voor deze bijeenkomst een grotere opkomst en………inderdaad voor de High Tea was grote belangstelling. Aangekomen zaten al enige leden op het terras bij het restaurant te genieten van het zonnetje. Om klokslag 3 uur was het tijd om naar binnen te gaan. Het restaurant bleek een goede keuze, de ruimte is vrij groot maar men had een royale hoek met tafeltjes gecreëerd, zodat het geheel toch een knusse en gezellige sfeer kreeg. Na het woordje van de voorzitter, die o.a. nogmaals aanhaalde dat de vereniging zit te springen om nieuwe bestuursleden, kwamen de dames van de bediening met de koffie en de thee en een klein gebakje.

Wat is een High Tea eigenlijk? Je kan het vergelijken met hét kopje soep ( je weet wel van de reclame)  rond 4 uur ’s middags, wanneer je een hongerig gevoel krijgt.  Engeland is de bakermat van de theeceremonie,  het is dus niet zo vreemd dat daar de traditie van de High Tea is ontstaan. Eigenlijk wil High Tea zeggen, een maaltijd om 6 uur aan tafel voor het “arbeidersvolk” zoals wij rond die tijd aan onze warme maaltijd zitten, er wordt gegeten aan een “hoge” dus normale tafel.

Wat onze vereniging organiseerde is eigenlijk een “Afternoon “ Tea en die wordt dan geserveerd aan de salontafel. Eigenlijk worden er ook heel veel verschillende theesoorten geserveerd. Verder bestaat deze  theeceremonie uit kleine zoete- en hartige gerechten en daar hebben wij heerlijk van genoten.

Wie  heeft  de High Tea eigenlijk bedacht?

Dat is  de zevende hertogin van Bedford, Anna Maria Russell. Zij nodigde in de middag een aantal vriendinnen uit, omdat zij dat welbekende hongerige gevoel kreeg  en samen genoten zij van kleine zoete en hartige hapjes, het werd populair onder de elite en uiteindelijk kwam het ook bij het “gewone” volk en tot op vandaag is deze ceremonie niet meer weg te denken in de Engelse cultuur. In Nederland is de High Tea, Afternoon Tea , sinds een aantal jaren ook erg populair geworden, het is gezellig bijkletsen en ondertussen lekker smikkelen.( En zo heeft U toch weer wat informatie gekregen.)

De tijd was zo omgevlogen en voor je het weet is het weer afscheid nemen van elkaar. Als alles goed is zien wij elkaar weer op 15 juni a.s. voor het jaarlijkse reisje. Ik heb al iets horen fluisteren wat het gaat worden maar zeg het lekker niet want Rico is nog aan het “onderhandelen”.

Hankie Hesse

Bron: o.a. Theeliefhebbers