Navigatie Link overslaanHome » Historie » reisje 2015

Reisje 2015 Verslag door Hankie Hesse

Wat hebben we weer een schitterende dag achter de rug.
 

Het begint al met het weer, de zonnebril kon uit het hoesje. De bus was gloedjenieuw en zat voortreffelijk, de chauffeur "speelde" er mee en nam alle obstakels perfect.
 

Lekker op tijd zaten we aan de koffie met koek in het Kazemattenmuseum te Kornwerderzand, aan het eind van de Afsluitdijk.

Kazematten komt voor in het Italiaans; casa matta, Spaans: casa mata, Grieks: chasmata, allemaal is het een aanduiding voor een vesting met schietgaten.

Het woord casa wat HUIS betekent is hiervan afgeleid, maar ik zag een giga "bunker" gedeeltelijk verscholen onder zand en gras. Uiteindelijk was dit enige tijd een THUIS voor het groepje soldaten aan het begin van de 2de wereldoorlog.

In een korte film spraken enkele veteranen over hun belevenissen uit die tijd. De film was indrukwekkend en zeer betrokken.

Daarna volgde een rondleiding met gids, ook dit was interessant en boeiend.
 

Dan weer de bus in op weg naar  Piaam. Daar hebben wij genoten van een goed gesorteerde buffetlunch in een prachtige gerestaureerde boerderij, Nynke Pleats geheten. Het was een raadsel hoe Rico ook nu weer aan dit adres kwam, maar zo vertelde hij, ooit was hij daar al eens geweest........

De bediening was vriendelijk en bleef o.a. de slaatjes die erg in trek bleken, aanvullen.

Omdat het zo een klein dorpje is kon de bus het restaurant niet bereiken en moesten wij er te voet heen, het was een mooie kleine wandeling en ik kon meteen genieten van de mooie huizen en prachtige bloeiende tuinen.
 

Na de lunch liepen wij naar ’t Fûgelhûs, een museum met ruim 200 (opgezette) vogels uit de omgeving. En passant was er ook info over de aanleg van de Afsluitdijk.
 

Het was weer een kleine wandeling naar de bus en deze op zijn beurt, vervolgde zijn weg naar Allingawier.

Het is een mini-mini museumdorp. In het kerkje werd een dvd vertoond met als titel:

De achtste Dag, een film over het nu in het Friese land. Er zaten grappige en mooie vergelijkingen in, de muziek was prachtig aangepast. Even een stukje rust en bezinning........in een kerkje behoorlijk sober maar wel voetverwarming en vernuftige techniek wat betreft het automatisch zakken van de verduisteringsrolgordijnen e.d.

Vervolgens kregen wij uitleg over de Uilenborden bij de boerderijen en werden de verschillende huisje bekeken of bezocht. Op de terrasjes, het was wel winderig, deden wij ons te goed aan lekkers zoals de beroemde drabbelkoeken, een frisje of wijntje of koffie uit een soort nap, kommetje zonder oren.

Nog even een blik geworpen naar het "stilletje" en genoten van het weidse uitzicht dat het Friese landschap biedt.

In een ander kerkje was een expositie van de Friese schilder Harmen Timme, deze schilder schildert voornamelijk Friese taferelen met een onvergelijkelijke precisie. Enkele van zijn werken kan men kopen, weer enkele kwamen uit privé bezit. Timme zelf is a-commercieel en blijft uit de belangstelling.........hij is geboren in 1938 en schildert nog steeds.
 

Dan is het tijd om weer de bus op te zoeken, deze brengt ons weer over de Afsluitdijk terug naar Hoorn waar bij v.d.Valk voor ons een diner is gereserveerd.

Vooraf een soepje, tomaat- of groentesoep, het smaakt prima.

Men kan kiezen uit vlees of vis. De wijn is mooi van kleur en heeft een goede afdronk. Het water wordt geserveerd in mooie flessen.

Aan mijn tafel zijn 2 vis liefhebbers, het is zalm en een behoorlijke moot, de rest kiest vlees.

Het vlees is een schnitzel, even waan ik mij in Oostenrijk...........op mijn bord ligt een giga schnitzel, een groentegarnituur in roomsaus ligt er verstopt onder. Dan komen er kommetjes met patat, bloemkool en sla. Ik zal en moet mijn bordje leeg eten, geleerd van mijn moeder want die heeft de oorlog meegemaakt, het lukt met moeite en........ er is nog een gaatje over voor het toetje met het beroemde van der valk-koekje, een koekje met een toekan erin gebakken.

Het was gezellig tafelen want Joop, afwezig vanwege zijn hernia, verraste ons met zijn komst.

Dan gaan even mijn gedachten naar hen die ook worden gemist en niet meer komen.........

Wij groeten elkaar en zeggen tot ziens, wij bedanken de organisatie voor deze dag, geven Rico all the credits and kisses, wensen de gevallen dame beterschap, stappen in de bus en gaan naar huis.