Navigatie Link overslaanHome » Info » Dove Baby

Dit artikel hebben we gelezen in het Noodhollands Dagblad van 27 augustus 2009

                          Dove baby kan straks weer horen
                   Voor het eerst implantaten bij kindje van vier maanden

Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft deze maand een vier maanden oude baby geopereerd aan beide oren. KNO-artsen plaatsten bij het dove jongetje cochleair implantaten (Cl). Het is voor het eerst in de wereld dat dat bij zo'n jong kind gebeurde. Audioloog Cas Smits is lid van het Cl-team van VUmc. 

Vanaf welke leeftijd brengt u normaal gesproken de implantaten in?

"Meestal zijn de kinderen rond een jaar. We willen namelijk de zekerheid hebben dat het kind doof is en niet slechthorend. We onderzoeken dat met hoortoestellen, waarbij we kijken naar de reactie van de baby. Dat proces duurt normaal gesproken maanden. Bovendien is het een ingrijpende operatie en wordt die alleen op heel jonge leeftijd gedaan als daar belangrijke redenen voor zijn."

Wat is de reden dat nu wel is besloten tot de operatie?

"Deze net vier maanden oude baby was niet doof geboren, maar had een hersenvliesontsteking gekregen, waardoor hij doof was geworden. Een complicatie bij een hersenvliesontsteking kan zijn dat het slakkenhuis binnen enkele weken gaat "verlittekenen" , wat implantatie van cochleair implantaten op latere leeftijd onmogelijk maakt. Er is een scan gemaakt, waaruit bleek dat dit inderdaad het geval was. Als we niets gedaan hadden, was hij voor de rest van zijn leven doof geweest."

En de operatie was een succes?

"Ik zou zeggen: de operatie is gelukt. Uit testen en metingen tijdens de operatie en na afloop werd een reactie gezien van de gehoorzenuw in beide slakkenhuizen, maar je kunt pas spreken van een succes als een kind begint te reageren op geluid. Over een jaar zullen we zien wat het kind met zijn Cl allemaal kan."

Zal hij op termijn volledig kunnen horen?

"Nee. De Cl is een hulpmiddel, waardoor kansen op een goede spraak- en hoorontwikkeling groot zijn, maar hij blijft slechthorend. Hierdoor zal hij moeite hebben goed te horen in rumoerige ruimtes."

Zijn de implantaten genoeg?

"Met alleen een implantaat hoor je nog niets. De baby heeft ook een uitwendig deel nodig, dat wordt aangesloten op het implantaat. Over circa twee weken gaan we het Cl instellen. Die instellingen, harder en zachter, verschillen per kind. Baby's vertonen pas na zes maanden duidelijke reacties, dus het is voor ons ook nog de vraag wat we precies kunnen zien aan de reacties van deze vier maanden oude baby."

Hoe worden die reacties gemeten?

"We gaan te werk zoals we dat normaal ook doen. We zetten de baby tussen geluidsboxen. Eerst is het helemaal stil en dan zorgen we voor een plotseling geluid. We zullen er rekening mee moeten houden dat deze baby minder duidelijk reageert door zijn jonge leeftijd. We zullen dus heel geleidelijk de optimale instelling vinden, Dit kan wel enkele maanden vergen; het is een intensieve periode voor ouders."

Bent u van plan vaker zulke jonge kinderen te opereren?

"Als er geen dwingende noodzaak is niet."